RSS

Австралийски териер - AUSTRALIAN TERRIER


Известни като едни от най- малките работещи териери, тази порода била развита в Австралия. Те са развъждани за различни дейности като куче- пазач, пастири на стада, ловец на вредители и компаньони. Австралийският териер е първото естествено развъждано австралийско куче.

Отличителни белези

Австралийският териер як, жизнен и малък на ръст. Техният малък размер противоречи на иначе силния и верен характер на териерите. Тези кучета са горди, дръзки, будни и уверени. Те са смели и очарователни. Породата е страхотен избор за всякакъв начин на живот и са чудесни компаньони.

Темперамент

Тази порода притежава смелостта и куража на много от по- големите кучета. Австралийският териер е изключително привързан към стопаните си, лоялен е и изключително интелигентен. Извънредно забавно куче, енергично и любопитно. Тази порода е много подходяща за дом с внимателни деца. Те се разбират добре с други домашни животни и кучета, но имат склонност да гонят домашната котка, както и малките животни навън, като катерички и зайчета. Те се радват много на човешкото внимание и не се чувстват добре, ако се оставени сами за дълго време. Австралийският териер има остър слух, както и отлично зрение и е чудесно куче- пазач. Те са предпазливи с непознати, но не са агресивни, освен ако не са предизвикани.

Грижи

Тази порода изисква сресване няколко пъти в седмицата. Козината им има нужда от оскубване на всеки три месеца. Къпят се единствено ако е необходимо, като се използва мек шампоан, за да се предпази целостта на козината. Когато е необходимо се подстригва козината около очите и ушите. Австралийският териер е относително здрава порода. Но все пак може да са предразположени към изместване на капачетата, диабет, епилепсия, кожни алергии и проблеми със щитовидната жлеза.

Тегло: : 5-6 кг;
Височина: 25-27 см;


Козина

Австралийският териер е порода с двоен слой козина. Външният слой е прав, груб, а а долният слой е мек, плътен и къс. Тази водоустойчива козина е по- дълга по тялото, от тази на опашката и на лапите. Има предпазна мекичка козина на врата. Предните лапи имат лека козина, както и на главата, като я покрива само отгоре. Цветът на козната е тъмносин, сребърносин със жълтокафяви петна по краката и главата, наситено червен и пясъчен. Тази порода почти не си сменя козината.

Обучение

Австралийският териер се обучава лесно, но много лесно може да се отегчи. Задължително трябва да се социализира рано и да се научи на подчинение. Те не се подчиняват на грубите и лоши методи на обучение. За тази порода е най- добре ако се тренира с постоянство, похвала и мотивация. Те са много изпълнителни при задачи с подвижност и пъргавина, както и подчинение.

Активност

Тази порода изисква обикновени упражнения, за да се поддържат физически и умствено във форма. Ако се отегчат, ще станат разрушителни. Австралийският териер обича разходките, да играе със семейството и е хубаво да има пространство да лудува. Те живеят добре в апартамент, но е хубаво да бъдат занимавани и стимулирани допълнително.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS