Басенджи

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Басенджи

Басенджи е куче с екзотичен външен вид, което няма как да остане незабелязано. То е било сред породите, любими на египетските фараони, и от древни времена е използвано за помощник на африканските ловци. Басенджи е в основата на много африкански легенди и според древните вярвания на местните жители то има силата да пази стопаните си от зли духове.

История на Басенджи

Кучетата от породата Басенджи са били на почит в Африка от дълбока древност - 3000 години преди новата ера. Кучетата от породата Басенджи живели с африканските племена, като били използвани от стопаните си за лов на птици и антилопи. Басенджи до такава степен са били на почит в Древен Египет, че са открити голям брой мумии на кучета от тази порода, които са били мумифицирани заедно със стопаните си - египетски фараони. Дори прочутият египетски фараон Тутанкамон имал любимец от породата Басенджи, с който бил погребан в гробницата си. На много древноегипетски фрески има изображения на кучета от породата Басенджи.

До ден днешен кучетата от тази порода се използват за лов от представителите на африканските племена. Обикновено на лов се ходи с няколко кучета от тази порода, тъй като те са доста дребни и трудно биха се справили с дивеча самостоятелно. Басенджи, което всъщност е диво куче, може да се срещне и днес в африканските джунгли, където живее на глутници. Басенджи обаче предпочита контакта с хората и затова по-често се срещат глутници, които живеят заедно с африкански племена. След 1920-та година Басенджи се превръщат в екзотични домашни любимци на Стария континент. Европейците веднага се влюбват в малките кучета, които са изключително чистоплътни и са с добродушен характер. Първоначалната идея била кучетата да се наричат конго-териери, но след това било прието екзотичното име, с което са известни в родината си. Така от ловци те са се превърнали в перфектни компаньони.

Стандарт на Басенджи

Мъжките представители на породата Басенджи достигат до 11 килограма, а женските - до девет и половина килограма тегло. Височината на кучетата от породата Басенджи не е голяма - около 40 сантиметра. Козината на кучетата от тази порода е къса и гладка. Тя е много фина и на пипане е като коприна. Козината на Басенджи е оцветена в различни нюанси. Тя може да е рижава, кафеникава, с тигрови шарки, с черни петна. Задължителни ли са белите петна на лапите, гърдите и края на опашката. Самата опашка се навива два пъти на гърба. Кучетата от породата Басенджи са добри бегачи, затова гръдният им кош е добре развит. Крайниците са силни и мускулести. Ушите на кучето са изправени и заострени. Носът винаги е черен на цвят. Очите са тъмнокафяви и с бадемовидна форма.

Кучета Басенджи

Грижи за Басенджи

Когато са навън, кучетата от породата Басенджи са игриви и енергични, но когато се приберат вкъщи, предпочитат предимно да спят. В това отношение те приличат на котки. Басенджи са кучета с весел характер, което ги прави подходящи както за семейства с деца, така и за самотни хора. Препоръчва се Басенджи да се извежда редовно на дълги разходки, за да има възможност да изразходва енергията си. Съществува вероятността Басенджи да се опита да подгони котка или друго дребно животно, тъй като ловните му инстинкти са силно развити и затова се препоръчва Басенджи да се разхожда с повод.

Басенджи има нужда редовно да тича, затова е добре да му се осигури тази възможност. То е много бързо и когато може да тича на воля, се чувства изключително щастливо. Козината на Басенджи няма нужда то грижи, освен от разресване веднъж седмично или избърсване с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Редовно проверявайте ушите на любимеца си, за да го предпазите от развитие на ушни инфекции. Добре е да се почистват през няколко дни очите на Басенджи, за да се избегнат инфекции и кучешки заболявания.

Обучение на Басенджи

Кучетата от породата Басенджи се обучават много лесно. Най-добре е да използвате форма на обучение, която да развие ловните инстинкти на Басенджи. Кучето от тази порода лесно ще се научи да открива предмети, да преследва плячка, дори тя представлява гумена играчка. Басенджи лесно се научава да изпълнява основните команди още от най-ранна възраст. Кучетата тази порода са изключително интелигентни и лесно разбират какво иска стопанинът им от тях. Те са готови винаги да изпълнят това, което се изисква от тях, за да зарадват стопанина си. Въпреки това трябва да имате предвид, че еднотипните досадни упражнения стават нетърпими за Басенджи и то може да откаже да участва в тях.

Хранене на Басенджи

​Кучетата от породата Басенджи трябва да се хранят с достатъчно количество протеини, което да им осигурява енергия. Можете да храните кучето от породата Басенджи както с висококачествена суха храна и консерви от премиум клас, така и с натурални продукти. Ако изберете хранене с натурални продукти, се препоръчва да допълвате менюто на вашия любимец с различни видове минерални добавки.

Добре е да давате около две чаени лъжички зехтин или олио седмично на Басенджи, като допълвате храната му с по няколко капки дневно. Басенджи има нужда от около 75 процента протеини в менюто си, които може да му осигурите с телешко и пилешко месо, а също така с агнешко и субпродукти. Останалото може да са зеленчуци - сурови или сварени, както и млечни продукти и твърдо сварени яйца. Не се препоръчва да храните Басенджи с прясно мляко, гореща и прекалено студена храна, тестени и захарни изделия, тръбни кокали, пушени меса, свинско и овнешко месо.

Куче Басенджи

Заболявания на Басенджи

Басенджи рядко боледуват, но въпреки това са склонни към някои заболявания, които са генетично обусловени. Сред тях е синдромът на Фанкони - това е заболяване на бъбреците, което може да предизвика бъбречна недостатъчност и фатален изход за кучето. Басенджи понякога страдат от прогресивна атрофия на ретината, което след време води до ослепяване. Басенджи може да страда и от катаракта. Често Басенджи страда от болести на отделителната система. Случва се Басенджи да страда от ентропия със загуба на белтъчини. Първите симптоми на ентропия са повръщане при кучето и отказ от храна, затова се препоръчва веднага да посетите ветеринарен кабинет.

Любопитни факти за Басенджи

Интересен факт за кучетата от тази порода е че Басенджи никога не лае. Но въпреки това Басенджи не е ням - то издава различни звуци. Кучетата от тази порода са известни така нареченото си пеене те издават звуци, които при личат на тиролски йодлери.

Лапите на Басенджи се различават от лапите на кучетата от други породи по това, че някои от възглавничките им са сраснати една с друга.

Интересен факт е, че въпреки миролюбивото си поведение към непознати Басенджи не позволяват на чужди хора изобщо да ги докосват. Те не ръмжат срещу непознати, а просто им обръщат гръб.

Няма шанс кучетата от породата Басенджи да се научат да обичат водата. За разлика от много други породи кучета, те избягват водата винаги, когато могат. Не трябва да принуждавате Басенджи да плува, тъй като това ще е изключително голям стрес за него.

Сред особеностите на породата Басенджи е пълната липса на страх и вроденото любопитство.

Интересен факт е, че козината на кучетата от тази порода не излъчва никакъв аромат, което и днес ги прави любими на африканските ловци, а в домовете на любителите на кучета те са добре дошли. Смята се, че кучетата от породата Басенджи са подходящи за хора с алергии към животни, тъй като не се скубят.

Басенджи са много чистоплътни и с часове лижат козината си - точно като котките. Те облизват някоя от предните си лапи и с нейна помощ приглаждат козината си, като й придават допълнителна гладкост и блясък.

Недостатъци на Басенджи

Ако кучето от породата Басенджи няма възможност редовно да тича, то може да стане с вяли реакции и да е тъжно през цялото време. Съществува слаба вероятност Басенджи да влезе в конфликт с друго куче, но само ако то се опита да доминира над него без повод. Басенджи има нужда от постоянен контакт със стопанина си. Ако бъде оставено за дълъг период само, кучето от тази порода може да нанесе сериозни щети на интериора на дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ivan Dimitrov
Ivan Dimitrov
05.03.2019 06:25
Не бях влизал в сайта около 2 години и забелязвам, че съм получил "16 минуса" за коментара си. Интересно, а някой от тези 16 човека виждал ли е кучето, за което е статията? Имам две басенджи - на 9 и на 10 години, брат и сестра, да уточня.
6
0
Ivan Dimitrov
Ivan Dimitrov
17.07.2016 12:43
Прекрасна статия с една малка поправка - "Те не ръмжат срещу непознати, а просто им обръщат гръб", по-точно би било да се каже - "те отстъпват, пръхтейки, с лице към непознатия"
8
16