Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Българско Овчарско Куче

Българско Овчарско Куче

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Българско Овчарско Куче

Българското Овчарско куче е известно в цял свят със своите работни качества и с внушителния си външен вид. Българското Овчарско куче се нарича също така и Каракачанска овчарка и това наименование на породата се употребява по-често.

История на Българското Овчарско куче

Историята на Българското Овчарско куче започва още по времето на прабългарите, които според исторически свидетелства са пристигнали заедно с тях. Смята се, че овчарските кучета на прабългарите са се кръстосвали с древноримските кучета молоси, които са били известни с едрото си телосложение. По онова време кучетата от тази порода са се използвали за пазене на стадата от хищници или разбойници, както и за охрана на хората. Оттогава до днес Българското Овчарско куче, наричано в народа Каракачанка, се използва предимно за куче-пазач. Достатъчно е това едро куче да излае, за да всее респект във всеки, който би се опитал да наруши спокойствието му или да проникне в охраняван от него обект.

Стандарт на Българското Овчарско куче

Българското овчарско куче достига височина до 75 сантиметра и 57 килограма. Главата на кучетата от тази порода е масивна, муцуната е широка и не се заостря. Носът на кучето може да е черен или със светъл цвят - това зависи от цвета на козината. Шията на Българското Овчарско куче е с провиснала кожа. Горната устна на Българското Овчарско куче е леко провиснала. Зъбите са големи, челюстите са добре развити. Ушите на кучето са клепнали, със заоблени краища и са прилепнали към главата. Очите са винаги тъмни и с бадемовидна форма.

Крайниците на Българското Овчарско куче са с добре развита мускулатура. Кучешките лапи са масивни и кръгли. Гръдният кош на кучетата от тази порода е много добре развит. Козината на Каракачанската овчарка е дълга и гъста. Допустими са различни цветове на козината на Българско Овчарско куче, като основният цвят винаги е бял, а по него има петна в един или два цвята. Раждат се и напълно бели Български Овчарски кучета. Опашката на Българското Овчарско куче е дълга, покрита е с гъста козина и обикновено е спусната надолу. При възбуда на кучето обаче опашката може да се завие над гърба.

Каракачанска овчарка

Грижи за Българско Овчарско куче

Поради едрия си размер и активния си начин на живот Българското Овчарско куче ще се чувства най-добре, ако живее на двор. То може да бъде отглеждано куче в апартамент, стига да му се осигурява достатъчно време за разходки. Козината на Българското Овчарско куче изисква грижи като всекидневно разресване на кучето, за да не се сплъсти. Къпането на кучето не бива да е по-често от три-четири пъти в годината, за да не се увреди козината му. Не трябва да се забравя фактът, че Българското Овчарско куче е служебно куче, създадено, за да помага на овчарите да опазват стадата овце си и да охранява имуществото им.

Затова нищо не радва така Българското Овчарско куче, както възможността да е полезно и в същото време да изразходва енергията си. Добре е да играете редовно с кучето от тази порода, за да може по този начин да се замести желанието му за работа. Ако Българското Овчарско куче не се движи всеки ден, това може да доведе до атрофия на мускулите. Въпреки че много хора отглеждат Българско Овчарско куче на верига в двора, това не се препоръчва за кучетата от тази порода, тъй като може да създаде у тях озлобление. Козината на Българското Овчарско куче го пази от студ, но в жегите то не се чувства много добре.

Обучение на Българско Овчарско куче

Лесно е обучението на Българското Овчарско куче поради вродената му интелигентност и желанието да угоди на стопанина си. Препоръчва се обаче дресировката на Българско Овчарско куче да се провежда от човек, който има опит с тази порода. Тя изисква търпение, а също така и лидерски качества, тъй като е склонна да се опита да доминира дори над стопанина си. Понякога Българското Овчарско куче може да се заинати и да не иска да изпълнява дадени кучешки команди, дори преди това да я е изпълнявало перфектно. В такива случаи трябва да се прояви търпение към кучетата инати и да не се наказва кучето физически, тъй като това може да се отрази негативно на психиката им.

Хранене на Българско Овчарско куче

Българското Овчарско куче има нужда от солидно количество качествена кучешка храна, за да има здрави кости, добре развита мускулатура и гъста кучешка козина. Можете да храните Българското Овчарско куче със специализирани храни от премиум клас, които да са с високо ниво на протеини. Може да изберете и хранене с натурални продукти, като трябва да знаете, че над 70 процента от менюто на това красиво куче трябва да представлява месо и месни субпродукти, препоръчително термично обработени. Допустимо е да се дава смляно сурово месо на Българското Овчарско куче, но е по-добре, ако преди това съвсем леко го запечете.

Можете да давате на Българското Овчарско куче извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца, зеленчуци, зърнени храни. Не се препоръчва да храните Българското Овчарско куче с прясно мляко, захарни и тестени изделия, гореща и ледено студена храна, пушени меса, свинско и овче месо. Можете да давате на Българското Овчарско куче месен бульон, телешки кокали, хрущяли, пилешки шийки. Не се допуска да храните кучето с кокали. Препоръчва се кучетата от тази порода да се хранят два пъти дневно, за да се избегнат проблеми с храносмилателната система на кучето. Ако Българското Овчарско куче изяде накуп цялата храна, която му се полага за деня, ще му се наложи да полежи поне два часа преди разходка, за да се избегне евентуално превъртане на стомаха при по-рязко движение от страна на животното.

Заболявания при Българското Овчарско куче

Българското Овчарско куче е изключително здраво животно. Не са известни генетични заболявания при Българско овчарско куче. Въпреки това обаче някои кучета от породата Българско Овчарско куче могат да страдат от ушни или кучешки очни инфекции, които могат да бъдат предотвратени при добри превантивни грижи за здравето на кучето.

Любопитни факти за Българското Овчарско куче

Каракачанка

Руският президент Владимир Путин е горд собственик на великолепен мъжкар от породата Българско Овчарско куче. През 2010 година той получи кученце като подарък от Бойко Борисов. Тъй като не могъл да измисли оригинално име за кучето си, Путин се обърнал към руснаците, за да му помогнат, тъй като не искал любимецът му да се казва Балкан. Кръстник на кучето станал петгодишния Дима Соколов, който кръстил кученцето Бъфи. Президентският любимец е станал причина за появата на много породисти кученца.

Зрението на Българското Овчарско куче е много добре развито и в комплект с великолепното му обоняние му помага да взима адекватни решения дори в критични ситуации. Българското Овчарско куче се е развивало през вековете до такава степен, че само да взима решения, когато това се налага.

Българското Овчарско куче може да се сприятели с други кучета или животни, но само ако е израснало с тях от малко. Много е трудно за мъжко Българско Овчарско куче да приеме друго мъжко куче.

Малките кученца Каракачанска овчарка приличат на пухкави мечета. Въпреки умилителния си вид обаче те от ранна възраст проявяват твърдост на характера, затова е важно още от началото да им се покаже кой е лидерът. В противен случай малката Каракачанка може да налага изпълнение на своите капризи когато порасне, само защото сте позволявали това в крехка възраст. Помнете тази част от характера на Каракачанската овчарка.

Недостатъци на Българско Овчарско куче

Българското Овчарско куче може да прояви агресия към непознати, за да се опита да предпази семейството на стопанина си. Затова не се препоръчва кучетата от тази порода да бъдат оставяни свободно в дворно място, докато няма никой, който да ги наглежда. Ако Българското Овчарско куче не е социализирано от малко или е прекалено разглезено, то може да прояви агресия не само към непознати, но дори към собствения си стопанин. Това често се случва, когато кучето от тази порода се отглежда в апартамент, а не на двор. Българското Овчарско куче може да прояви агресия към други кучета, както и към други животни. Българското Овчарско куче е склонно да лае по непознати и да ръмжи, което може да се стори неприятно на съседите ви, ако живеете в блок.

Българското овчарско куче е сред едрите породи кучета, наред с Алабай, Немски дог, Доберман, Кане корсо, Кавказка овчарка. Ако и вие искате да си вземете такова овчарско куче, вижте нашите обяви за Каракачанска овчарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest