Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Кавказка Овчарка вкъщи

Отглеждане на Кавказка Овчарка вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k44
кавказка овчарка

Кавказката овчарка е порода кучета, водеща началото си от Русия. Освен там този гигантски пес е силно разпространен още в Грузия, Азербайджан, Дегестан и Армения.

Кучето се характеризира с твърд характер, издръжливост, ловкост и изключителна смелост. Използва се както за овчарско куче, така и за охрана на различни имоти, включително складове и градини.

Подобно на българското овчарско куче кавказката овчарка също се отличава с внушителен и дори страховит външен вид. На ръст тя може да достигне до 75-80 сантиметра, а теглото ѝ може да възлиза на забележителните 105 килограма.

Тялото на песа е здраво, масивно, с издръжлива костна система. Туловището е покрито с гъста козина, която според разновидността на кучето може да бъде къса, средно дълга или дълга.

Тя е обагрена в различни цветове, сред които черно, сиво, жълтеникави, рижо, кафяво и др. Обикновено при космената покривка присъстват различни нюанси на основния цвят.

Кавказката овчарка е умно, но често неконтролируемо и доста своенравно животно. Тя е от кучетата, които изискват много работа и отличен възпитателски подход от страна на стопанина.

Порода кавказка овчарка

Когато кучето е малко, то лесно се привързва към стопанина си и оттук насетне е готово вярно да му служи. Към непознатите хора обаче този пухкав гигант често подхожда с недоверие, а дори и с агресия. Това става причина кучето да не е особено предпочитано за домашен любимец.

От друга страна, ако стопанинът вече има опит с възпитанието на такава порода и знае, че с обучението и социализирането на животното трябва да започне, още докато то е бебе, ще успее до голяма степен да се пребори с враждебността на четириногото към непознатите.

Отглеждане на кавказка овчарка в къща

Кавказката овчарка е куче, което определено трябва да се отглежда в къща с голям двор или във ферма. Това е така, защото огромното животно има нужда от много движение и упражнения.

Тъй като тази порода произлиза от Кавказкия регион, тя би се развивала нормално в по-хладни климатични условия. Вярно е, че издръжливостта на кучето ще го накара да се приспособи и към по-топъл климат, но определено няма да му е особено комфортно в началото.

Пусната на свобода в двора ви, кавказката овчарка моментално ще влезе в ролята на караул и ще започне да охранява вас и вашето имущество. Добре дресираното животно има голямо уважение към своите господари и знае какво му е позволено и какво не.

При тази порода, както и при други едри разновидности като мастиф и ротвайлер, трябва много да се внимава кучето да не се озове случайно извън вашия имот, където сериозно може да наплаши някого и дори да го ухапе. За целта си осигурете здрави и високи ограждения или дръжте животното вързано.

Отглеждане на кавказка овчарка в апартамент

Отглеждането на кавказка овчарка в апартамент, както и в малки домакинства, определено би попречило на правилното развитие на това огромно куче. Въпреки това такива случаи са известни.

Ако по някаква причина възнамерявате да отглеждате такова голямо животно в апартамента си, знайте, че ще е нужно да му осигурите продължителни разходки, които трябва да се осъществяват повече от два пъти на ден. Така поне до известна степен животното ще може да изразходи цялата енергия, която би изхабило при нормални условия.

Кученце кавказка овчарка

Когато разхождате кучето навън, ще ви е необходимо да го контролирате с много здрав повод. Факт е, че стопаните често пъти срещат трудност при управлението на своя масивен домашен любимец.

Ето защо е задължително кучето да носи и намордник, докато се разхожда сред непознати лица. В противен случай рискувате да си навлечете неприятности.

Кавказка овчарка и други домашни любимци

Кавказката овчарка може да се прояви като властно и враждебно кучет, така че невинаги може да се каже предварително как би реагирала при среща с други животински видове.

Голяма част от кучетата проявяват сериозна нетърпимост към други породи, така че не се препоръчва кучето да се поставя в среда с други котки и кучета.

От друга страна, ако кучето от малко живее с друго животинче и е успяло да се социализира, то може и да не се държи враждебно към него.

Все пак в такава ситуация трябва да се вземе предвид големия размер на кучето, тъй като при игра с много по-малко животно то може неволно да го нарани.

Кавказка овчарка и дете

Истина е, че кавказката овчарка лесно се привързва към хората които се грижат за нея. Но също така е и факт, че тя изгражда силна връзка само с един от членовете на семейството.

Всички останали за нея стоят по-ниско в йерархията. По тази причина не може със сигурност да се каже дали кучето ще има същото благосклонно отношение към децата, каквото има и към един от родителите.

Така че в никакъв случай не оставяйте вашето дете насаме с кучето. С повишено внимание се отнасяйте и когато у дома пристигат непознати за кучето малчугани, тъй като, ако не е успяло да се социализира, то ще се покаже като неспокойно и агресивно.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за кавказка овчарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest