Скай Териер

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Скай Териер

Скай Териер е декоративна порода куче, която обаче е запазила ловните си инстинкти, тъй като векове наред се е използвала за лов на различни видове животни. Скай Териер е популярен като домашен любимец, подходящ за градски условия.

История на Скай Териер

Историята на Скай Териера започва през XVI век, когато испански кораб се разбил край шотландския остров Скай. Предците на съвременния Скай Териер, които били на борда на испанския кораб, били кръстосани с местни териери и така се появила напълно нова порода кучета. Тя била използвана за лов на лисици, видри, диви котки и язовци. Тези малки кученца с дълга до земята козина бързо станали популярни сред английската аристокрация и се смятало за задължително изисканите дами да имат в дома си куче от тази порода. Тоест куче за истинска лейди.

През XIX век Скай Териер става любимец в двореца на английската кралица Виктория, която се влюбва в породата и към кралския двор се оформят няколко развъдника. В края на XIX век Скай Териер е признат за официална порода. След края на Втората Световна война почти не остават екземпляри от породата Скай Териер, но постепенно породата се възстановява. Днес Скай Териер е популярен в много страни по света.

Стандарт на Скай Териер

Скай Териер е дребно куче с къси крака, което достига до 26 сантиметра височина и тежи не повече от 10 килограма. Тялото на Скай Териер е издължено, и е почти два пъти повече, отколкото височината му. Крайниците са къси, но мускулести. Главата на Скай ТериерА е едра спрямо размера на тялото му и е широка. Носът е черен, ушите са изправени или клепнали и са покрити с козина, която се спуска на дълги кичури от тях. Челюстите на кучетата от тази порода са много мощни, със зъби, които са неравномерно големи като за размера на животинката.

Очите на Скай Териера са тъмни, но не могат да се видят, защото са скрити зад дълги кичури козина. Скай Териер е с не много дълга опашка, която винаги е на линията на гърба и никога не се завива над него. Козината на Скай Териера е копринено мека и много дълга. Тя достига до 14 сантиметра дължина и винаги е идеално права, без вълни или къдрици. Козината на Скай Териер е черна, сива, жълтеникава или светло кафява. Козината на ушите, муцуната и опашката е по-тъмна.

Грижи за Скай Териер

порода Скай Териер

Дългата козина на Скай Териер трябва да се разресва всеки ден, за да не се сплъстява. Въпреки че Скай Териер е напълно подходящ за живот в градски условия, това енергично куче има нужда от много разходки и възможност да потича на воля от време на време. Скай Териер е готов винаги за игра и с удоволствие ще придружава стопанина си по време на джогинг или разходки в планината. Скай Териер трябва да се къпе веднъж в месеца, за да се поддържа козината му блестяща и красива. Не се налага да се подстригва козината на Скай Териер, а козината пред очите му в никакъв случай не трябва да се подкъсява. Между възглавничките на лапите на Скай Териер растат кичури козина, които трябва да се подкъсяват, защото иначе прорастват твърде много и причиняват травми на животното и затрудняват движенията му.

Обучение на Скай Териер

Скай Териер има нужда от обучение, за да не се опита да доминира над стопанина си. Малките кученца от породата Скай Териер може да проявят известно недоверие към новия си стопанин, затова им е необходимо известно време, за да свикнат с него. Обучението на Скай Териер трябва да се провежда под формата на игра. Не се препоръчва да се използват наказания при обучението на Скай Териер, тъй като кучетата от тази порода са много самолюбиви и се обиждат, ако бъдат наказвани. С лакомства и добра дума може да се постигне много при обучението на Скай Териер. Това гордо куче може напълно да откаже да изпълнява команди, които според него накърняват достойнството му, затова не трябва да проявявате прекалено голяма упоритост по отношение на това кучето да ви носи пантофите или вестника.

Хранене на Скай Териер

Скай Териер може да се храни с натурални продукти, като ще предпочита месо и субпродукти. Скай Териер може да прояви капризи по отношение на храната и дори да откаже специализираните кучешки храни. Скай Териер може да хапва пилешко месо, а също така пуешко, заешко, агнешко и телешко, но свинското и овнешкото са неподходящи за него, както и техните субпродукти. Скай Териер може да допълва менюто си с плодове и зеленчуци, а също така с кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз и попарени и охладени овесени ядки. Не е добре да се дава на Скай Териер прясно мляко, сурова риба и сурово месо, пушена риба и пушени меса, пикантна и мазна храна, пържени и тестени изделия, сладки храни, прекалено студена и прекалено гореща храна.

Заболявания на Скай Териер

кученца Скай Териер

Скай Териер може да страда от проблеми с кожата и козината, а също така и от инфекции на очите. Скай Териер може да страда от стомашни проблеми и да проявява алергии към някои видове храна. Скай Териер може да има проблеми със зъбите, затова е добре те редовно да се почистват.

Любопитни факти за Скай Териер

Скай Териер става възрастен едва към третата си година, а преди това се държи като малко кученце. Скай Териер се привързва към един член на семейството, с което живее. Тъй като Скай Териер се привързва твърде силно към стопанина си, той не може да понесе смяната му. На практика Скай Териер никога не може да свикне с нов стопанин и винаги ще се отнася с него като с непознат човек.

Най-известният Скай Териер е Боби от Единбург, в чиято чест е издигнат паметник. В продължение на 14 години Боби се появявал всеки ден в местно кафене, където му давали кифличка. Той я занасял на гроба на мъртвия си стопанин - Джон Грей. Накрая кучето било намерено мъртво върху гроба на стопанина си, което накарало местните жители да съберат средства за издигането на паметник на този верен приятел на четири лапи. Скай Териер е много добър пазач и ако го оставите в колата си, можете да бъдете сигурни, че той няма да пусне никого вътре.

Недостатъци на Скай Териер

Скай Териер може да прояви агресия към непознати. Скай Териер не понася агресивното отношение към себе си и може да атакува дори стопанина си, ако той се опита да го накаже физически.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest