Бобтейл

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Бобтейл

Бобтейл е ефектно куче, което привлича вниманието отдалече. Огромната му козина, заради която прилича на гигантска плюшена играчка, му е спечелила почитатели в много страни по света. Бобтейл е куче, което е перфектно за семейства с деца и е идеалният компаньон.

История на Бобтейл

Смята се, че Бобтейл е порода, която се е развивала през последните двеста и петдесет години. Бобтейл, който е познат и с името Староанглийска овчарка, е резултат от нуждите на фермерите да имат куче, което да е дружелюбно към тях, но да пази стадата им. Староанглийските овчарки са се появили след кръстосване на Бордър коли с Южноруски овчарки. През XVIII в. в писмени документи се споменават едри овчарки, за които собствениците не дължали данък. Тъй като кучетата били работна порода, опашката им се отрязвала много късо. Всъщност името на Бобтейл идва от английските думи, които означават къса опашка.

Бобтейл бил много ценен за фермерите, тъй като добре понасял студовете и се чувствал прекрасно на снега. Бобтейл се прославил като порода, която познава абсолютно всяко животно от стадото, което пази, и забелязва враговете отдалече. Въпреки че породата се развива през последните две столетия и половина, прародителите на Бобтейл са пристигнали в Англия две хиляди години преди новата ера.

Още тогава са били известни кучета, които са приличали на Бордър коли и на Бобтейл. Още тогава тези едри кучета защитавали стадата от крадци и вълци. След като Бобтейл станал достатъчно популярен в цяла Англия, кучетата от тази порода се комбинирали с Бордър коли, за да пазят добре стадата. Бобтейл насочвал стадото в правилната посока, а от двете страни имало по едно Бордър коли, което да не позволява на стадото да се пръсне вляво или вдясно.

Бобтейл се използвал, за да накара овцете да влязат насила в река, тъй като стоенето в течаща вода подобрявало качеството на вълната. Бобтейл е представен на изложение през 1865 година и оттогава породата печели все повече популярност. В края на XIX век кучета от породата Бобтейл се появили и в САЩ, където огромните пухкави приятели на човека си спечелили моментална популярност.

През 1888 година в Англия е създаден първият клуб на Бобтейл. Първата световна война се е отразила драстично на развитието на породата и в Англия останали толкова малко кучета от тази порода, че се наложило да внасят от САЩ. След Втората световна война Бобтейл става изключително популярно куче в цял свят, най-вече заради участието на кучетата от тази порода в реклами, в анимационни и игрални филми. Така Староанглийската овчарка се превърнала в идеален домашен любимец.

Стандарт на Бобтейл

Мъжките представители на породата Бобтейл не трябва да са по-ниски от 61 сантиметра, а женските - не по-малко от 56 сантиметра. Няма горна граница за ръста на кучетата от тази порода. Ръстът се движи в параметрите 32-46 килограма. Бобтиейл е едро мускулесто куче с масивна костна система. Главата е едра, с удължена широка муцуна. Носът винаги е черен на цвят. Ушите са клепнали.

Очите са овални и тъмни на цвят. Допустим е синият цвят на очите. Съвременните представители на породата Бобтейл не са с купирана опашка. Тя не е много дълга, покрита е с груба козина. За недостатък се смята опашка, която се завива над гърба. Гръдният кош на Бобтейл е много голям, крайниците са мускулести и едри. Лапите са кръгли, като при повечето представители на породата козината на лапите е по-тъмна, все едно кучето е с чорапи.

Порода Бобтейл

Козината на Бобтейл е в сребрист или сивкав цвят, допустими са всички нюанси на тези цветове. Лапите на Бобтейл може да са бели, а може да са с цвета на козината на тялото. Допустими са бели петна на главата, шията, гърдите и корема. Допустими са малки черни петна по козината. Козината е дълга, гъста и груба на пипане. Тя трябва да е права.

Грижи за Бобтейл

Най-голямата грижа за кучетата от породата Бобтейл е за козината им. Козината на Бобтейл се състои от два слоя. Долният слой трябва да се разресва добре, не трябва да се обръща внимание само на горния слой козина. Препоръчва се козината на Бобтейл да се разресва поне два пъти седмично.

Интересен факт е, че преди раждането женските кучета може да изгубят част от козината си, но тя бързо се възстановява. Препоръчва се в дъждовно време да извеждате вашия Бобтейл със специално яке, за да не се цапа прекалено много коремът му. Бобтейл е предан на стопанина и на семейството му. Когато е навън, той никога не създава проблеми. Кучетата от породата Бобтейл не са конфликтни и няма шанс да се сбият с друго куче.

Бобтейл е концентриран само в стопанина си, нищо друго не го интересува и затова той не обръща внимание на другите кучета, независимо от породата и пола им. Изключенията се случват само в любовния период. Бобтейл разбира само по интонацията какво е настроението на стопанина му и се съобразява с това.

Бобтейл е идеален за семейства с малки деца, тъй като се грижи за тях като бавачка. Не се препоръчва да къпете Бобтейл по-често от три пъти в годината, но ако се налага, това трябва да се прави с топла вода и специален шампоан с балсам, за да е по-лесно да разрешите козината, след като изсъхне. Веднъж седмично трябва да се преглеждат ушите на Бобтейл, за да се предотврати развитието на ушна инфекция.

Обучение на Бобтейл

Бобтейл е куче с високо развит интелект и лесно се поддава на обучение и дресировка. Това е куче, което е със способност да анализира всяка ситуация и да реагира в зависимост от това, което се случва. Бобтейл не е агресивно куче, но въпреки това не се препоръчва употребата на физическа сила, ако кучето откаже да изпълнява команди.

Куче Бобтейл

Хранене на Бобтейл

Бобтейл може да се храни със суха храна или консерви с високо количество протеини, или с натурални продукти. Въпреки едрия си размер Бобтейл не яде прекалено много храна. Интересен факт е, че след като стане на година и половина Бобтейл сам определя колко пъти на ден се храни. Обикновено кучетата от тази порода предпочитат да се хранят два или три пъти дневно. Ако храните Бобтейл с натурални продукти, не забравяйте да допълвате менюто му с минерали и витамини.

Препоръчва се Бобтейл да се храни с половин килограм сурово смляно месо дневно, допълнено от малко зърнени храни и зеленчуци. Бобтейл трябва винаги да има на разположение вода, тъй като кучетата от тази порода пият много. Можете да храните Бобтейл с млечни продукти - кисело мляко, извара и нискомаслена сметана. Не се препоръчва да давате на куче от породата Бобтейл овнешко или свинско месо, варени кокали, тръбни кокали, картофи, цвекло, сладки и прекалено солени храни, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Бобтейл

Като цяло Бобтейл е здрава порода, но все пак е склонна към някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрената дисплазия, различни заболявания на очите, както и подуване и превъртане на стомаха. Ако при превъртане на стомаха не се реагира навреме, изходът може да се окаже фатален.

Любопитни факти за Бобтейл

Генетично на кучетата от породата Бобтейл е заложено умението да пази стадо и дори не се налага да се влагат много усилия в обучението им за тази цел. Сред уменията, които кучетата от породата Бобтейл могат да развият, е това да намери овцете на стопанина си в стадо с много животни, и да ги изкара от стадото. Добре обученият Бобтейл може да вкара в малка кошара овце, които са пръснати в различни ъгли на голяма поляна. Най-сложната задача, която се дава на Бобтейл, е да заведе група овце на своя стопанин в голямо стадо с много животни, и после да ги изкара от това стадо.

Интересен факт е, че малките кученца от породата Бобтейл се раждат черно-бели, а след това цветът им се променя. Въпреки че има гъста дълга козина, Бобтейл не се скубе и няма характерния за кучетата мирис, той почти не мирише, затова е предпочитан домашен любимец в много държави.

Интересен факт е, че женските кучета от породата Бобтейл често раждат по девет или десет кученца, истинска рядкост е да се родят пет или шест малки. Сред известните личности, които са почитатели на кучетата от породата Бобтейл, са италианският актьор и певец Адриано Челентано и звездата от Бийтълс Пол Макартни.

Недостатъци на Бобтейл

Единственият недостатък на Бобтейл е фактът, че ако не се разресва редовно. козината му, тя ще се сплъсти до такава степен, че кучето трябва да се подстриже до такава степен, че да не му остане никаква козина. Това ще се отрази много лошо на външния му вид, а ако е куче, което участва на изложби и състезания, подобна промяна на вида му ще го извади за дълго време от списъка на състезателите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest