Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Нюфаундленд

Сподели:

Нюфаундленд / Newfoundland (50) 

Порода от Втора група - Секция 2 - Планински породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Канада, о-в Нюфаундленд, от който получават своето име. В миналото представителите на породата били верни помощници на рибарите и дори спасявали корабокрушенци. В наши дни те са много желани за кучета компаньони.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 69 до 74 см., женски - от 63 до 69 см. 
Тегло: мъжки - от 59 до 68 кг., женски - от 45 до 54 кг. 
Тяло: много голямо и с добре развита мускулатура
Глава: голяма, широка
Очи: в тъмен цвят
Уши: висящи
Опашка: носи се надолу
Козина: груба на допир, водоустойчива
Окраска: черна, черно-бяла, кафява, сива

Характер и поведение

Нюфаундлендът е много дружелюбно, социално, мило, нежно и предано куче. Силно се привързва към своите стопани и това е за цял живот. Разбира се чудесно с децата и другите домашни любимци в семейството. С непознатите също ще се отнесе много добре, освен ако не почувства заплаха, тогава няма да се поколебае да защити любимите си хора.

Отглеждане

Нюфаундлендът спокойно може да се отглежда в апартамент, но има нужда да се разхожда всеки ден. Заради неговите големи размери е добре да живее в къща с просторен двор. Козината на тези кучета има нужда от разресване всеки ден, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода са предразположени към затлъстяване, сърдечни проблеми и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота им е около  9-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook