Продължете към съдържанието

Йоркширски териер

йоркширски териер

Последна актуализаця 07/07/23 от Силви

Йоркширски териер е интелигентно, оживено и смело малко куче със неустоимо симпатичен екстериор. Породата е известна със своята уникална личност и енергичност, може да внесе много радост и смех във вашия дом. Но преди да се впуснете в това приключение, е важно да разберете какво изисква грижата за Йоркширски териер.

Йоркширските териери са известни със своята любознателност, което ги прави интересни и забавни домашни любимци. Въпреки това, те също така имат специфични нужди и изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да се гарантира тяхното здраве и щастие.

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за отглеждането на Йоркширски териер, включително как да се грижите за тях, какви са техните хранителни нужди, как да ги обучавате и как да се справяте с техните здравословни проблеми.

Със сигурност ще откриете, че отглеждането на Йоркширски териер е едно незабравимо и обогатяващо изживяване. Но първо, нека се потопим в дълбините на това, което означава да бъдеш стопанин на Йоркширски териер.

Абонирай се за нашия онлайн бюлетин!

Получавай известия за
нови статии или игри с подаръци!

Dog with Glasses

Външни характеристики

ХарактеристикаДетайли
Височина17-20 см
Тегло1.5-3.2 кг
КозинаДълга, права
ЦвятСиньо-стоманено и златисто
ХарактерИнтелигентен, смел, енергичен
Продължителност на живота13-16 години
Здравословни проблемиПроблеми със зъбите, чувствителна кожа, проблеми с очите и костите
Идеални условия на животЖивот на закрито с достатъчно време за игра и упражнения
yorkshire terrier1

Главата на Йоркширския териер е малка и добре пропорционирана, с плоско чело и кратък нос. Очите му са средно големи, тъмни и с изразителен поглед. Ушите са му дребни, в-образни и стоят изправени, което придава на териера внимателен и живачен изглед.

Козината на Йоркширския териер е едно от най-характерните му качества. Тя е изключително дълга и права, със силна текстура, като обикновено пада право над тялото. Цветовете варират от синьо-стоманено до тънко златисто, като обикновено главата е златиста, докато тялото е синьо-стоманено.

Тялото на Йоркширския териер е компактно и добре пропорционирано, с права гръбна линия и достатъчно дълъг хвост, който обикновено е вдигнат нагоре. Краката са прави и мускулести, което позволява на териера да се движи с грациозност и лекота.

Влез в нашата Фейсбук група

Обсъждаме всичко, от грижа за кучета до тренировки, от различни породи до забавни истории от живота с нашите четириноги приятели.

Присъедини се

Въпреки малката си височина, Йоркширският териер е известен със своята смелост и енергичност, които се отразяват в неговия уверен и динамичен външен вид.

Същност и характер

Йоркширският териер е много смело и уверено куче, въпреки малкия си размер. Той обича да предизвиква други, много по-големи кучета и често е склонен да надценява себе си. Малките териери, като цяло, се нуждаят от последователни напътствия по време на възпитанието си, иначе безсрамно ще експлоатират сладката си външност. Йоркширските териери поемат задължението си да защитават къщата и собствениците много сериозно и имат тенденция да лаят за и по всичко – от падащите по терасата листа през есента, до гостите, които така любезно сте поканили на вечеря. Ранното възпитание на тази порода е абсолютно задължително.

Малките размери на Йоркширския териер олицетворяват истинската му личност, която е енергична, феерична и доминираща. Йоркитата са привързани, но искат и много внимание; породата е добър избор за някой, който иска напълно да се посвети на това куче.

Йоркширските териери са отлични пазачи. Обикновено тази порода не е особено дружелюбна към по-малки деца, които не се отнасят с уважение или с внимание към тях. Някои Йоркширски териери може да са агресивни и към други малки животни, но това може лесно да се предотврати, чрез правилно възпитание.

yorkshire terrier2

История на Йоркширски териер

През периода на индустриализация в Англия, много шотландски работници се преселват от провинцията в големите градове, вземайки със себе си верните си четириноги приятели от породата Скай Териер. С течение на времето тази порода започнала да се смесва с други местни породи териери докато пред 19 век не се родила породата такава, каквато я познаваме и днес. Смята се, че първият такъв Йоркширски териер се е казвал Хъдърсфийлд Бен, потомък на кучетата териери Old Crab (Старият рак) и Kitty (Кити). Името си – Йоркширски териер – кучето получава през през 1874г заради региона, в който се появява породата, а именно северните английски индустриални градове в Йоркшир.

Йоркширсият териер, подобно на Брюкселският грифон бил отглеждан, за да пази градовете от плъхове и мишки. По-късно работниците използвали породата и за незаконно ловуване на зайци и плъхове.

В края на 19 век Йоркширският териер става едно от най-популярните миниатюрни породи кучета в Съединеното кралство.

Общност на Йоркширски териер в България

В България има активни общности на любители на Йоркширския териер, които са отворени за нови членове и обмен на информация. Ето няколко от тях:

  1. Йоркширски териер йорки – Facebook
  2. КИНОЛОЖКИ КЛУБ ЙОРКШИРСКИ ТЕРИЕР – БЪЛГАРИЯ
  3. ЙОРКШИРСКИ ТЕРИЕР – Facebook
  4. Yorkie love – група за любителите на породата Йоркширски териер – Facebook
  5. Група за собственици на Йоркширски Териер – Facebook
  6. Йоркширски териер България – Facebook
  7. Йоркширски Териер ❤️Yorkshire Terrier❤️ България – Facebook

Свързването с тези общности може да ви предостави ценни съвети и информация за отглеждането на Йоркширски териер. Не се колебайте да се присъедините към тези групи и да споделите своите изживявания и въпроси. Обменът на информация и опит с други собственици на Йоркширски териери може да бъде изключително полезен и обогатяващ.

yorkshire terrier3

Въведение в отглеждането на Йоркширски териер

Отглеждането на Йоркширски териер може да бъде едно от най-вълнуващите и награждаващите изживявания в живота ви. Тези малки кученца са пълни с енергия и любов, които ще внесат радост и смях във вашия дом. Но не забравяйте, че те също така имат своите специфични нужди и изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да се гарантира тяхното здраве и щастие.

Условия за отглеждане

Тъй като са толкова малки, йоркширските териери не се нуждаят от много място за упражнения. Те също могат да бъдат обучени да използват собствена тоалетна във формата на кутия с пясък (подобно на котките), затова те са страхотни кучета от апартаменти. Като всички кучета, те също така обичат разходките на открито.

Социализация

Социализацията е ключова част от отглеждането на Йоркширски териер. Тези кученца обичат вниманието и обичат да бъдат в центъра на събитията. Запознайте ги с различни хора, места и ситуации, за да се привикнат към различни среди. Не забравяйте да ги награждавате с лакомства и похвали за добро поведение. И да, това включва и моментите, когато успяват да не гонят котката по цял ден!

Хранене

Йоркширските териери са малки по размер, но имат големи апетити! Те се нуждаят от балансирана диета, богата на протеини и здравословни мазнини, за да поддържат своята енергия и здраве. Избягвайте да ги претоварвате с храна, тъй като те могат лесно да наддават на тегло. И не забравяйте, че те обичат лакомства, но не прекалявайте.

Упражнения и движение

Въпреки малката си височина, Йоркширските териери са пълни с енергия и обичат да се забавляват. Те се нуждаят от редовни упражнения, за да бъдат здрави и щастливи. Пробвайте различни игри и активности, като хвърляне на малка топка, игри с въже или дори курсове за аджилити. Вие ще се удивите колко бързо те могат да прескочат препятствия… или да се измъкнат от градината, когато видят възможност за бягство!

Грижи за козината

Йоркширските териери не сменят често козината си, което ги прави по-хигиенични от други малки породи, но козината им изисква редовни грижи, за да се поддържа в добра форма и да изглежда добре. Много стопани истински се забавляват като подстригват своите Йоркита по различен начин, придавайки им стилен външен вид.

Породата е чувствителна към студеното време, така че е препоръчително те да бъдат обличани в топли, кучешки дрехи, когато температурите паднат под нулата.

yorkshire terrier4

Здравни проблеми на породата

Като всяка порода, дори Йоркширските териери не са застраховани от болести. С правилните грижи, те ще са ваш верен другар за около 14 до 16 години.

Хипогликемията
Ненормално ниското ниво на кръвна захар е често срещан здравословен проблем при Йорки и подобни кучета с играчки.

Болест на Лег-Пертес
Смятан за един от генетичните здравни проблеми в Йорки, болестта е белязана от проблеми с тазобедрената става. Главата на бедрената кост става слаба поради липсата на кръвоснабдяване там. В резултат на това тазобедрената става губи жизнеността си и се деформира. Дегенерацията постепенно отнема около 4 до 6 месеца, за да се появи.

Кожни алергии
Проблемите със здравето на кожата в Йоркитата възникват, когато развият алергия след излагане на химикали, бълхи, плесени, цветен прашец или други известни задействащи фактори.

Алтернативни породи

Ако все още не сте сигурни дали Йоркширският териер е идеалният домашен любимец за вас, не се притеснявайте! Има много други породи, които са подобни по характеристики и могат да бъдат подходящи за вас. Ето няколко от тях:

  1. Малтийска болонка: Тази порода е известна със своята добра натура и дълга, бяла козина. Малтийските кучета са енергични и обичат да се играят, но също така са много лоялни и обичат да се гушкат.
  2. Ши-тцу: Ши-тцу са известни със своята дружелюбна и спокойна натура. Те обичат вниманието и са идеални за семейства с деца.
  3. Бивър Йоркшир Териер: Това е разновидност на Йоркширския териер с различен цвят на козината. Те са много подобни на Йоркширските териери по отношение на размера и характера.
  4. Австралийски копринен териер: Тази порода е много подобна на Йоркширския териер, но има по-дълга козина и е малко по-голяма по размер.
  5. Болонка: Болонките са малки, дружелюбни и лесни за отглеждане. Те са идеални за хора, които искат малко куче, което е лесно за грижа и обучение.

Какво научихме

Ако сте готови да приемете тази малка буря от енергия в живота си, не забравяйте да разгледате възможността за осиновяване. Има много Йоркширски териери (и други породи), които са в нужда от любящ дом. Осиновяването не само ще ви даде възможност да промените живота на куче, но също така ще ви даде възможност да се насладите на безценната радост от собствеността на домашен любимец.

И последно, но не по-малко важно, помнете, че въпреки че Йоркширските териери са малки, те имат големи сърца и още по-големи личности. Те ще ви накарат да се смеете, ще ви предизвикат и най-вероятно ще ви накарат да се чудите как е възможно толкова много шарм и енергия да се поберат в толкова малко тяло. Но в крайна сметка, те ще ви напомнят за радостта и любовта, които домашният любимец може да внесе в живота ви. Затова се наслаждавайте на всеки момент с тях – дори и когато ви гонят по цялата къща с вашата обувка в устата!

За автора

Author Avatar

Силви


Здравейте, казвам се Силви и съм отдадена почитателка на кучетата! Като любителка и собственичка, се стремя да разбера по-добре тези невероятни същества и да предоставя възможно най-добрата информация за грижата за вашия четириног приятел, като черпя знания от опита на известни треньори на кучета като Сизър Милан и Виктория Стийлуел. В моя блог ще намерите подробни ръководства за грижи за различни породи кучета, а също така предоставям практически съвети за това как да обучавате кучето си въз основа на най-новите и най-ефективни техники.

2 коментара за “Йоркширски териер”

  1. много любвеобилно но,животинското идва –втори път ухапа жената и питам -как да го въэпитава ме ?

  2. Кучетата не хапят без причина! Не сте обяснили ситуациите, при които я е ухапало? И дали я е истинско ухапване или само я е отблъснало като я е закачило със зъбите?(в повечето случаи отблъскват)) Имайте в предвид, че всички кучета имат нещо като телепатия – усещат истинските ви чувства и мисли, независимо какво говорят устата ви. Ако се опитате да им вземете нещо от устата- най-вероятно също ще ви ухапят. Ако се чувстват застрашени- също. Както и много други причини… Агресията е вследствие бой, тормоз, глад, лоши условия- надявам се да не превърнете вашето куче от домашен любимец в агресивен демон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *