Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Американски Стафордширски Териер

Американски Стафордширски Териер

Нина НордНина Норд
Джедай
22531
Американски стафордширски териер

Американският стафордширски териер е куче, което има силен инстинкт да защитава своя стопанин и семейството му. Когато чувства, че стопанинът му е заплашен, може да прояви агресия. За разлика от някои други породи американският стафордширски териер има умения да охранява дома и затова е перфектното куче пазач.

Американският стафордшир териер е добродушно куче, но има нужда от човек с твърд характер, когото да признае за свой водач. Много хора се опасяват да вземат представител на тази порода в дома си, тъй като тези кучета се смятат за бойни и дори за агресивни и опасни, но това са само легенди, които се коренят в миналото.

История на породата американски стафордширски териер

Американският стафордширски териер дължи появата си на английските бул енд териери, които пристигнали в Америка заедно с първите заселници. В Англия кучешките боеве вече били забранени, но в Америка те процъфтявали. Било много популярно кучетата да се бият помежду си, а също така и да бъдат пускани срещу вълци.

Постепенно английските териери започнали да се кръстосват с местни кучета и така се стигнало до селекция. По този начин се появили представителите на съвременната порода, които дължат името си на териерите от английското графство Стафордшир. Постепенно от бойни кучета те се превърнали в популярни компаньони, подходящи както за хора, които живеят сами, така и за семейства с много деца.

Стандарт на породата американски стафордширски териер

Мъжките представители на тази порода достигат до 48 сантиметра височина, а женските достигат до 46 сантиметра. Американският стафордширд териер достига до 40 килограма. Цветът на стафордшира е от кремаво бежов до черен. Допуска се тигров, но белият цвят е неприемлив. Допускат се бели петна, които покриват не повече от 20 процента от тялото. Очите на американския стафордширски териер са тъмни, за недостатък се смятат по-светлите очи.

Зъбите са едри и има много силна захапка. Опашката на представителите на тази порода е къса. Крайниците са силни и мускулести, козината е много къса. Ушите на американския стафордшир териер са къси и са съвсем леко подвити. Недопустимо е ушите да висят. В някои случаи стопаните прибягват до купиране на ушите, ако те не са изправени.

Грижи за американски стафордширски териер

Кучета Американски стафордширски териер

За да се чувства добре, американският стафордширски териер има нужда от чести или дълги разходки, а също така и от много тренировки, обучение и игри, които да поддържат нивото му на активност. Представителите на тази порода имат нужда от поне два часа навън, за да са щастливи и да се развиват правилно. Грижата за козината на американския стафордшир териер е лесна, тъй като козината му е къса и е достатъчно веднъж на ден да бъде разресан с четка с груб косъм. Не се препоръчва кучето от тази порода да се къпе повече от три пъти годишно. Ако искате козината на американския стафордширски териер да блести, може да я избърсвате от време на време с чиста велурена кърпа.

Обучение на американски стафордширски териер

Тази порода е подходяща за опитни стопани. Обучението и социализацията с други домашни животни и децата в семейството трябва да започнат още в момента, в който кученцето влезе в дома. Обучението на кучето може да се извършва дори от десетгодишно дете. Стафордшир териерите схващат много лесно и не се налага да се губи много време, за да започне любимецът ви да изпълнява дадена команда.

Хранене на американски стафордширски териер

​Не трябва да се допуска прехранване на американския стафордшир териер, за да не се получат проблеми с храносмилателната му система. Менюто на представителите на тази порода трябва да съдържа до 29 процента белтъчини. След като кучето навърши година и половина, е достатъчно да се храни по веднъж на ден. Добре е в менюто на стафордшира да има телешко месо, извара кисело мляко, яйца, пресни зеленчуци.

Заболявания на американски стафордширски териер

Американският стафордшир териер може да има проблеми с храносмилателната система при неправилно хранене - в такива случаи може да страда от подуване на стомаха. Тази порода е склонна към тазобедрена дисплазия, а също така към артрит, кожни заболявания и болести на очите, сред които най-често срещана е катарактата.

Любопитни факти за американски стафордширски териер

Кучетата от тази порода се смятат за агресивни, но често се проявяват като добри бавачки на малки деца. Добре е все пак да хвърляте по едно око, ако сте поверили грижата за хлапето на кучето дори за малко.

Недостатъци на американския стафордширски териер

Въпреки че не проявява агресия към членове на семейството, американският стафордшир териер все пак има нужда от строг стопанин. ​Препоръчително е кучетата от тази порода да се разхождат винаги на повод, защото основният инстинкт на американския стафордширски териер е защитата и той може да стане агресивен дори ако някой просто повиши тон на притежателя му. Стафордширският териер е активно куче и ако не се разхожда често и не му се обръща внимание, той може да прави пакости вкъщи.

Ако и вие мечтаете за такова красиво куче, вижте обяви и цени за американски стафордширски териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest