териер

Тибетски териер: Описание на породата и тайните за кучетата

Тибетски териер: Описание на породата и тайните за кучетата

присъединете се към дискусията

 
съдържание
  1. История на произхода
  2. Описание на породата
  3. характер
  4. продължителност на живота
  5. Условия за съдържание
  6. Правила за грижи
  7. Как да се хранят?
  8. Как да възпитам?

В продължение на много години кучетата са били верни спътници на хора. Поклонниците, любящите и любознателните животни не само защитават собствениците си, но и ги изпълват с жизнена енергия. Високото търсене на този вид домашни любимци провокира появата на огромен брой породи. Селекционери от много страни по света непрекъснато работят за подобряване на вече познатите видове и за отглеждане на нови.

Преди да придобиете четирикрак приятел, препоръчваме професионални животновъди внимателно проучи повече от дузина породи и едва след това направи окончателния избор. Често начинаещите животновъди предпочитат популярните животни и не обръщат внимание на по-рядко срещаните видове. Една от тези породи е тибетският териер, на който трябва да се обърне внимание.

История на произхода

Тибетският териер е една от най-старите породи в света, чийто истински произход е все още неизвестен. Животните получиха своето име благодарение на туристи от Европа, които, посещавайки тибетски храмове, се възхищавали на рошави кучета, които много приличали на териери.

Въпреки факта, че тази порода няма нищо общо с териерите, името, дадено им, е оцеляло и е достигнало до наши дни.

Древните жители са използвали кучетата не само като пазачи, стражи и само четириноги приятели, но и като талисман за късмет. Преди векове животните не можеха да се търгуват. На свещените кучета е било позволено само да дават или използват като награда.

Поради факта, че в продължение на много векове Тибет е била изолирана територия, е било възможно да се избегне смесването на кръв, а породата достигна нашите дни без генетични промени. Едва през 1920 г. тази порода е достигнала територията на Европа, а английските животновъди започнали процеса на разпространение на кучета. В продължение на няколко години животното вече е официално регистрирано и признато Международна асоциация на кучетата.

Описание на породата

Тибетският териер е хубав рошав звяр, който има забавен външен вид. Животните имат силен и пропорционален торс, както и голям и масивен костен скелет. Цялата повърхност на тялото е покрита с добре развита мускулна система и плътна кожа. Тази порода има изразени полови разлики. Лицата от мъжкия пол се отличават с по-силна, по-мощна и набита физика. Параметрите на чистопородните мъжки трябва да имат по-точни характеристики на стандарта. За кучки, изискванията не са толкова трудни.

Максималното тегло на възрастните може да достигне 15 kg, а височината често надвишава 42 cm. Въпреки доста големия размер, мобилното животно има лека и грациозна походка.

На квадратното тяло има силна област на врата, която се простира значително към раменете. Гръдният кош има овална форма и голяма дълбочина. Правата зона на гърба няма кухини и натъртвания. На стомаха няма мастни гънки и кожи. Дължината на опашката зависи от размера на животното.

Пропорционалната черепа е с правилна форма и със средни размери. Цялата повърхност на главата е покрита с дълга и гъста коса. Тясната и изпъкнала фронтална зона е клинообразна. Тази порода има ясно изразена линия на преход от челото към муцуната.

Силни и прави крайници са строго успоредни.Задните крака имат по-силна мускулна система с изразени шарнирни области.

Формата на предните крака е по-елегантна и изискана.

Кръгли очи, плътно покрити от векове. Очната ябълка има кафяв цвят. Кученца, които са родени с изпъкнали или дълбоки очи, се отхвърлят веднага след раждането. Цялата повърхност на челюстта е покрита със силна и развита мускулна система. Еластичните гънки на устните покриват напълно всички зъби. В края на правия нос е черен лоб и отворени кръгли носни проходи.

Триъгълните предсърдия са със средни размери и са разположени почти на короната. Дефекти в породата са залепнали уши. Цялата повърхност на ушите е покрита с гъста и дълга коса.

Специално внимание трябва да се обърне на покритието от вълна, което се състои от два елемента:

  • долен пласт - дебел, ефирен и плътен;
  • ос - дълга, еластична, тънка и здрава.

Отличителна черта на тази порода е наличието на гладко разделяне в областта на гръбначния стълб и красив блясък на вълна във всички области. Дълга, пухкава и мека коса покрива цялата повърхност на тялото на кучето и създава ефекта на кожено палто. Единственото място без коса е върхът на носа. Цветовата гама на вълненото покритие е представена от следните нюанси:

  • черно;
  • бяло;
  • праскова;
  • сметана;
  • сиво;
  • злато.

      Вълната може да бъде оцветена в един тон или едновременно в няколко нюанса.

      характер

      Въпреки физическата сила и външната сила, звярът има нежен и отзивчив характер, а високите му интелектуални способности позволяват на домашния любимец да разбере собственика му от първата дума. Основните черти на характера на тази порода:

      • приятелско отношение;
      • толерантност;
      • междуличностни умения;
      • липса на агресия;
      • общителност;
      • неограничена преданост;
      • игривост;
      • хитър;
      • изобретателност;
      • постоянство;
      • упорство;
      • любопитство;
      • бдителност.

        Спокойно и добро животно бързо и лесно осъществява контакт с всички членове на семейството, включително малки деца и други домашни любимци. В редки моменти на почивка, животното обича да седи до собственика, който задължително трябва да го удари и да оправи рошава вълна.

        Тибетските териери много лошо понасят самотата и дългия престой в затворено помещение. Липсата на комуникация със собственика може да предизвика депресия и психологически разстройства.

        Роден пазач и пазач трябва постоянно да усеща значението му в семейството и редовно да получава благодарности от собствениците под формата на похвали и деликатеси, след което домашният любимец ще бъде още по-готов да изпълнява всички възложени му задачи.

        продължителност на живота

        Тибетският териер принадлежи към дългогодишните породи, които в комфортни условия на живот и с балансирана диета могат да задоволят собствениците си повече от 20 години. Въпреки тази положителна характеристика средната продължителност на живота на домашните любимци е 15 години. Следните патологии значително намаляват живота на кучетата:

        • катаракта;
        • заболявания на ретината;
        • дислокация на лещата;
        • затлъстяване;
        • кариес;
        • инфекциозни болести;
        • заболявания на опорно-двигателния апарат;
        • заболявания на ставите и мускулите;
        • Болестта на Батън.
        катаракт
        Съвместно заболяване

          Предотвратяване на появата на тези заболявания ще спомогне за редовни инспекции във ветеринарните клиники и своевременен достъп до специалисти при първите признаци на заболяване. Ваксинацията, която предпазва животните от най-опасните заболявания, които могат да доведат до незабавна смърт, ще спомогне за удължаване на живота на домашния любимец:

          • бяс;
          • тормозят;
          • хепатит;
          • ентерит;
          • лептоспироза.
          ваксинация
          лептоспироза

          Условия за съдържание

          Най-удобните условия за живот на животното могат да бъдат създадени в частна селска къща. Собствениците трябва да построят просторно заграждение за домашен любимец с топла развъдник, а в периода на тежки слани и дъждове да преместят животното в обща къща. Не се препоръчва кучето да се държи на каишка. Домашни любимци в двора се нуждаят от по-голяма грижа и внимание от техните собственици.

          Преди да си купите куче, жителите на градските апартаменти трябва да премахнат всички крехки неща, ценни интериорни предмети, дрехи и електрически проводници от помещенията. На животното трябва да се предостави място за почивка и хранене. Мястото за сън трябва да бъде далеч от шума и теченията и трябва да бъде оборудвано с мека подплата.

          Домашни любимци, които се съдържат в градски апартаменти, се нуждаят от ежедневни разходки два пъти дневно. Докато посещават улицата, кучетата трябва не само да задоволят нуждите си, но и да получат максимална физическа активност за развитието на мускулната система.

          Правила за грижи

          Преди да закупите рошав домашен любимец, трябва внимателно да проучите правилата за грижа за него. Особено внимание изисква дълга и тънка вълна, която не само трябва да се почиства внимателно ежедневно, но и два пъти годишно, подрязва се. В райони с горещ климат експертите препоръчват да се правят животни на всеки 2 месеца много кратки прическикоето ще ги предпази от прегряване.

          За разресване на вълна, трябва да закупите специални четки и гребени, които ще предотвратят появата на заплитания.

          За да се предотврати неприятна миризма на домашен любимец, е необходимо да се къпят на всеки две седмици, като се използват специални шампоани и балсами. В студения сезон водните процедури могат да се извършват 1 път в рамките на 30 дни. След къпане, избършете палтото на кучето с кърпа и я оставете да изсъхне. Опитните животновъди не препоръчват използването на електрически сешоар за сушене на косата.

          За да се предотврати възпаление на очите, ушните канали и носа, експертите препоръчват Всяка седмица инспектирайте тези зони и ако е необходимо, отстранете мръсотията, слуз и гной. Зъбите на кучетата също изискват внимание, което трябва непрекъснато да се третира със специални пасти, за да се премахне плаката и да се дадат специални кости от домашни любимци за гризане на домашни любимци. За да регулирате дължината на ноктите редовно използвайте специални щипки.

          Как да се хранят?

          Тази порода принадлежи към видовете, които не са придирчиви към храната. Животните могат да се хранят както с приготвени фуражи, така и с натурални продукти. Експертите не препоръчват смесването на тези дажби и непрекъснато избират да го следват, когато избират една от тях.

          Ако собствениците са избрали готови смеси, трябва да закупите само висококачествени храни, които не съдържат оцветители, консерванти и овкусители. Храненето на евтина храна ще има отрицателно въздействие върху храносмилателната система и може да предизвика развитието на опасни заболявания.

          Сред естествените продукти следва да се предпочитат следните компоненти:

          • месо;
          • риба;
          • месни продукти;
          • извара;
          • кисело мляко;
          • житни растения;
          • яйца;
          • зеленчуци;
          • Зелените.

            За поддържане на витаминно-минералния баланс, ветеринарите препоръчват използването на специални витаминни комплекси. Кучетата трябва да имат постоянен достъп до чиста и прясна питейна вода.

            Строго е забранено да се дават от масата на собствениците на кучета пържени, осолени и пушени храни, сол, захар, цитрусови плодове, сосове, майонеза и храна.

            Как да възпитам?

            За да могат домашните любимци да угодят на собствениците не само с необичаен и красив външен вид, но и с добро поведение, експертите препоръчват да започнете кучето в къщата от първите дни на обучението и обучението на кучето.

            Самоувереното и интелигентно животно ще изпълни команди само от енергично силен и мощен шеф, в противен случай кучето ще поеме водеща роля и не само ще откаже да се подчинява, но и ще стане капризно и неконтролируемо.

            От първите дни на живота, един домашен любимец трябва да разбере, че има само един собственик в къщата - това е човек.

              А игривият домашен любимец много рядко проявява интерес към учене на екипи, трикове и нови правила, така че собственикът трябва не само да показва постоянство и търпение, но и да превърне обучението в интересна игра. Всички задачи трябва да бъдат много кратки и да отнемат кратък период от време, за да се поддържа постоянно интереса и вниманието на домашния любимец. Ако едно животно стане скучно и безинтересно, то незабавно ще намери заетост за себе си и ще бъде много трудно да го върне в процеса на обучение на кучета.

              За да може кучето да започне да изпълнява командите възможно най-точно, е необходимо непрекъснато да се връщат към тяхното изучаване и повторение. Важен стимул за ускоряване на обучението ще бъде похвала и лечение на деликатеси. Строго е забранено да се карат, наказват и бият животното. Тези манипулации ще предизвикат агресия и желание да отмъстите за престъплението.

              За повече информация относно породата тибетски териер вижте следния видеоклип.

              Напишете коментар
              Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. За здраве, винаги се консултирайте със специалист.

              мода

              красота

              отношения