Английски булдог: видове, описание и характеристики на породата

Поглед на кучеАнглийският булдог е гладкокосместа порода кучета със среден ръст. Той е страхотен спътник, охранител, страж, бодигард и истински приятел. Неразгърнато, флегматично, впечатляващо и много очарователно куче изобщо не създава впечатление за пъргаво куче, а по-скоро изглежда като нещо на буца, отколкото на боец. Въпреки това, всъщност английският булдог може да изненада всеки с своята пъргавина..

Видове булдоги

С изключение на английския булдог, Следните видове порода са много популярни:

  • Американски булдог;
  • френски булдог.

Американски булдог

Този вид е също толкова силен и жилест, но много по-голям и по-висок от английския. Също така, американецът се отличава с по-голяма дължина на опашката и по-малко гънки по лицето. Американски булдог, за разлика от англичаните, които се превърнаха в декоративно куче, то запази всички първоначални характеристики на породата - това е мощно, атлетично сгънато куче, подходящо както за работа, така и за охрана на пасището, както и за съхраняването му в апартамента. Като правило, тези кучета имат бял цвят с петна от козина, червеникав и други нюанси. Стандартната височина на американския булдог е около 53-68,5 см, тегло - от 27,0 кг до 54,5 кг.

Френски булдог

Френският булдог изглежда много подобен на английския, но ръстът на французите, в зависимост от сорта, варира от 25 до 35 см, а теглото им е само 8-15 кг. Освен това, те са доста компактни, мускулести и силни по отношение на параметрите си.. Естествено имайте много къса опашка.

Френският булдог има следните отличителни черти:

  • Ушите са изправени, широки в основата, заоблени по върховете
  • изразителен и поглед.

Въпреки тези разлики обаче, французите са толкова упорити, но лесни за учене, колкото и техните английски колеги. Освен това са много добронамерени., дружелюбни и лоялни животни, които обожават всички членове на семейството и поради способността си да издържат на болка и естествена сдържаност, те не представляват опасност за други животни, както и за деца.

Описание на английския булдог

Много животновъди просто идолизират тази уникална порода заради нейния необичаен външен вид..

  • Английска храна за булдогиЖилища. Английският булдог има мускулесто, силно тяло, което опира до къси, мощни крайници..
  • Главата е широка, масивна. Визуално изглежда по-къса и изглежда твърде голяма по отношение на случая. Обиколката на главата е приблизително равна на растежа на животното.
  • Муцуната е сплескана, широка, къса, има много гънки.
  • Челюстите са квадратни, масивни, широки, с ухапване.
  • Кожата образува различни гънки. Това е характерно за бойно куче, защото благодарение на тази особеност кръвта на ранено в битка куче не тече през очите.
  • Зъбите. Долната челюст с голяма захапка, заплашително стърчи напред, горната - сякаш избутана навътре.
  • Устните са дебели, месести и увиснали, покриват напълно долната челюст.
  • Носът е черен, дълбоко поставен по отношение на очите, има големи и широки ноздри.
  • Ушите са тънки, малки, широко разположени, леко огънати, разположени назад.
  • Очите са тъмни, поставени дълбоко и широко разположени..
  • Гърдите са доста широки, леко извити с окачване.
  • Опашката е малка, спусната, права в основата и леко огъната на върха.
  • Стъпката е бързи, къси, тежки движения.
  • Раменете при ходене последователно се движат напред, задните крака почти не се издигат.
  • Козината няма подкосъм, лъскава, къса.

Английски булдог може да има следните цветове:

  • Как да запазим английски булдогбяло;
  • жълто кафяво;
  • неприятности (обикновена с черна маска);
  • всички нюанси на червеното;
  • скумрия;
  • забелязан;
  • бяло-червен..

Така наречената муцуна се вижда ясно по лицето.

Височината на английския булдог е 35-40 см при холката, телесното тегло на женската е около 23 кг, а на мъжкия - 25 кг.

Поради необичайната си форма (малък таз и масивна глава) английски булдог често среща трудности при раждането, тоест женската не може да се роди сама, затова е необходима помощта на ветеринар. Освен това, Английският булдог е брахицефалично животно, тоест има депресирана глава и нос.

Кучето диша с отворена уста, поради което поглъща много въздух и затова често отделя газове. Тук има две поведения: закупете освежител за въздух или просто игнорирайте този проблем.



Въпреки че английският булдог и няма да назовете най-привързаното животно, обаче е невероятно и все още се смята за националното куче на Великобритания. Именно това куче е гордостта на Англия и е много популярно сред почти всички народи на планетата.

Характеристики на английския булдог

Колко струват кученцата?Английският булдог е истински дом. Той обича да се върти около леглото и може да спи по цял ден. Кучето не принадлежи на любителите на дългите разходки и предпочита да прекарва време в близост до къщата. Булдогът е истински упорит, така че да го накараш да прави това, което не иска, е доста трудно. Забавното му поведение обаче не може да остави никого безразличен. Кучето ще бъде страхотен приятел за вашите деца, с които те бързо ще установят силна връзка.

Тъй като английският булдог обича да гризе различни неща, е необходимо да му осигурите много играчки и да скриете обувките си далеч. Животното не се чувства много добре в горещ климат и това трябва да се има предвид при избора на домашен любимец.

Булдогът не се нуждае от дълги разходки и постоянна физическа активност, затова е идеален за градски апартамент. На повечето представители тази порода е достатъчна да ходи 2 пъти на ден в продължение на 20 минути или веднъж активно да се движи. Всичко зависи от възрастта на кучето. Тези домашни любимци, които по-възрастните се нуждаят от по-малко натоварване от по-младите.

Стискащи хора, които не издържат на миризмата и надуването, е по-добре да не стартирате булдог. Но ако въпреки това сте избрали тази порода, това означава, че това беше любов от пръв поглед. В крайна сметка булдогите просто обожават да са в домакинството.

Английски булдог винаги готов да покаже на собственика си своята любов и преданост. Въпреки страховития си външен вид, по природа е много спокойно, привързано и мило същество. Именно тези качества правят кучето чудесен спътник и просто добър приятел както за възрастни, така и за деца.

Представителите на породата английски булдог са много независими и независими същества с голяма сила. Те са много уверени и имат балансиран характер. За външните хора тези кучета не проявяват агресия, но могат да бъдат донякъде враждебни. Качествените качества също се проявяват по различни начини: някои хора въобще не могат да обърнат внимание на появата на непознат, докато други информират собственика си, като лаят, но не хапят.



Английският булдог има голяма нужда от любовта и вниманието на собственика си, в противен случай кучето ще стане тъжно и дори може да се разболее. Ако собственикът не прекарва достатъчно време с кучето си, това може да повлияе негативно на интелигентността на английския булдог.

Продължителност на живота на булдога

Кучетата от тази порода се считат за едно от животните, които са най-податливи на различни заболявания.. Те имат доста вродени или наследствени заболявания. В допълнение, те често имат проблеми, свързани с мускулно-скелетната система и сърдечно-съдовата система. Булдогите живеят около 8-10 години.

Обучение и образование

Отглеждане на английски булдогЗа разлика от много от братята му, които имат копнеж за свободен начин на живот, английски булдог, като се появи във вашия апартамент, се адаптира доста бързо и след няколко дни или дори часове се държи така, сякаш дълго време спи на чергата ви и яде от готвени ястия.

обаче, въпреки че булдогите са много умнии са склонни към бързо учене, те все още се нуждаят от известно образование. В противен случай един ден може да се ужасите да осъзнаете, че сте отгледали невероятен миньон и непоносимо упорит, а в някои случаи дори и куче, което представлява заплаха за другите.

На първо място, собственикът на кучето трябва да бъде приятел с нея. Ако решите да поставите домашния си любимец в тесен затвор или да сложите верига, можете да предположите, че сте загубили доверието на кучето завинаги. В крайна сметка един булдог ще стане добър приятел и спътник само когато е в компанията на хора.

Но все пак домашният любимец трябва да обясни кой е шефът в къщата. в противен случай, нямате време да погледнете назад, ще станете обект на вашето куче.

Булдогът обича да се накисва на удобно легло, в меко кресло или на диван. Но не му позволявайте много, иначе много скоро порасналият ви любим със страхотни челюсти ще се почувства като собственик на дивана и дори няма да забележи как ще ви премести оттам, реши да се обърне на другата страна. Ето защо се препоръчва веднага след закупуване на куче да се оборудва със специално място, където тя ще се чувства комфортно и уютно.

По принцип тези кучета не разбират добре езика на наказанието, така че ако малко шегаджия случайно изяде вашия чехъл, не му се скарайте. По-добре седнете до нито еднотом спокойно, но много твърдо му обяснете, че това не е добре.

Ако сте много и убедителен и, разбира се, вече не оставяйте обувките си до купата за кучета, бъдете сигурни, че инцидентът няма да се повтори. За надеждност и укрепване на ефекта, купете на вашия домашен любимец някои играчки, които можете да дъвчете. Това ще му послужи като забавление и в същото време ще предотврати необмислени манипулации с дрехи, обувки и мебели.

Английският булдог е доста мързеливо куче, но ако се съгласите с него, лесно се обучава. Това не е кучето, което непрекъснато се стреми да ви угоди, но също не е онова, с което е невъзможно да направите нищо. Въпреки че булдогът живее според собствените си закони, винаги можете да намерите компромис с него..

Сякаш англичанинът живее в свой, единствен познат свят, той може да играе, но само по собствени правила и ако искате да му предложите своето, едва ли ще стигнете далеч.

Преди да започнете тренировката, трябва да откриете нейните стимули (похвали, освежители и т.н.) и след това умело да ги използвате. Да научиш булдог да се държи добре е съвсем лесно. Периодът от първите 2-3 месеца е особено важен, когато се изисква повече търпение и внимание..

От английския булдог има много необичаен външен вид, собственикът му ще трябва да преживее много вълнения, особено в периода на интензивен растеж и развитие на младо куче.

Булдогът има плоска и къса муцуна, заради която може да изрича оглушително хъркане в съня си. Това е друга, доста убедителна причина за преместване на домашен любимец в отделен ъгъл или по-добре в друга стая..

В допълнение, булдогът, поради специалната си физика, не е пригоден за напрегнати и продължителни товари, което означава, че няма да участва в дълги ежедневни писти и пътувания.

Не се претоварвайте, особено с кученца. Всъщност на тази възраст всяко пренапрежение, както физическо, така и психическо, може да причини необратими последици.

Булдог хранаИ накрая, здравите са склонни към затлъстяване. Това се обяснява не само с отличния им апетит, но и с забавен метаболизъм. И ако вземем предвид естествената слабост на ставите, едно затлъстяло младо куче рискува да получи сериозно нараняване, което често се среща сред кучета от тази порода.

Друг проблем на тази порода е алергията.. Освен това, дразнител могат да действат различни алергени - трева, цветя, цветен прашец на растения и дори слънце за печене. Ето защо, забелязвайки първите признаци на алергична реакция при вашия домашен любимец, трябва незабавно да се свържете със специалист, който ще ви препоръча как да избягате от такова нещастие.

Така че, имате малък здрав мъж с докосване на плисета, мощно тяло, умни очи и черен нос с големи ноздри. Опитайте се да спазвате всички правила. и препоръки на специалисти по възпитанието и отглеждането на булдоги, и тогава в лицето на вашия домашен любимец ще намерите верен, верен и готов винаги да се притече на помощ на приятел.

Споделете в социалните мрежи:
Изглежда така