UncategorizedЕърдейл териер: Профил на породата кучета

Еърдейл териер: Профил на породата кучета

В този член Разширете

  • Характеристики
  • История на породата
  • Обучение и грижи
  • Здравословни проблеми
  • Диета и хранене
  • Къде да приемам или купувам
  • По-нататъшни изследвания

Върнете се в началото

Еърдейлският териер, също често наричан „кралят на териерите“, е силна воля, остроумна, адаптивна и енергична порода, която има пълен характер. Силната им личност означава, че те може да не са най-добрият избор за начинаещия собственик на куче.

Преглед на породата

Група: териер

Височина: 23 до 24 инча (мъж), женската е малко по-малка

Тегло: 40 до 65 паунда

Палто: Твърд, жилест, плътен, прав, къс топ лак, с по-мек подкосъм

Цвят на козината: Главата и ушите са с тен, а тялото е смесица от тен и черен или тъмен грим

Продължителност на живота: 11 до 13 години

Характеристики на Еърдалеския териер

Ниво на привързаност среда
приятелско отношение среда
Kid-Friendly среда
Домашни любимци среда
Нужди от упражнения Високо
палавост Високо
Ниво на енергия Високо
Trainability среда
интелигентност Високо
Склонност към кора Високо
Количество хляб среда

История на Ейрдейлския териер

Най-голямата от всички териери, породата получава името си от долината Ейр в Йоркшир, Северна Англия, където за първи път е разработена като универсален всеобхват.

През средата на 19-ти век, когато бумът на индустриалната революция, тези кучета са отглеждани от работниците от фабриката от работническата класа и фермерите в района.

Те са смесица от редица породи, включително Otterhound и вече изчезналия, Черен и Тан териер. Те могат да имат следи и от Бедлингтън и Ирландски териер, между другото, и там.

Известни със своята гъвкавост, те често са били наемани да ловуват паразити като плъхове във фабрики и ферми и те биха помогнали за стадо и защита на добитъка и дори можеха да работят с оръжието на сушата и във вода.

В ранните дни те често биха били използвани и в състезания по лов на плъхове, проведени по бреговете на река Ейр.

Първите ердели пристигат в Северна Америка през 1880-те, където уменията им като многоцелен ловен другар са много оценени. Те са признати от АКК през 1888г.

Смелостта и интелигентността на ерделите се използваха по време на Първата световна война и те често са действали като наблюдатели, кучета пазачи, щъркели, превозвачи и пратеници.

Еърдейл, наречен Джак, беше посмъртно присъден на Виктория Крос за доблест, след като успя да предаде решаващо послание за подкрепления, въпреки че беше тежко ранен от шрапнел.

Те също са служили като полицейски кучета, преди да бъдат заменени от по-нетърпеливите за удоволствие немски овчарки.

Прочетете също  26-те най-добри аксесоара за кучета

През годините има много ентусиасти на Еърдале, включително президентите Теодор Рузвелт и Уорън Хардинг и Джон Уейн.

Грижа за Еърдейл Териер

Тази красива порода често се цитира като най-умната от всички териери. Тяхната интелигентност, комбинирана с тяхната независима жилка, означава, че имат торби с характер, но те също могат да бъдат предизвикателство. Те не е задължително да бъдат най-добрият избор за начинаещ собственик на кучета.

Те ще се възползват от това да живеят в домакинство, което има време и енергия, за да им даде достатъчно упражнения, за да задоволи атлетичната си и силно настроена природа.

Ако не получават достатъчно стимулация, те ще търсят начини да се забавляват. Заедно с много упражнения, те биха се възползвали от много други обогатявания около дома.

Уверете се, че имате много интерактивни и трудни играчки за дъвчене и че ще имате време да правите кратки, забавни тренировъчни сесии и други игри за тренировки на мозъка значително ще намали шанса за всяко разрушително или диво поведение.

Ако търсите лаптоп, Airedale не е за вас. Те са изключително лоялни към семейството си и могат да бъдат много привързани, но това ще бъде според условията им. Те не са естествено родени сноубордисти.

Игривата им, понякога клоунска природа означава, че те често се справят добре с децата в домакинството. Поради техния размер и буйност, те могат да бъдат по-подходящи за домакинство с по-големи деца и такива, които са научени как да се съобразяват с пространството на кучето.

Докато Airedales обикновено са много привързани към собственото си семейство, те могат да бъдат настрана с непознати и защитните им инстинкти могат да излязат, ако бъдат провокирани. Ако не бъдат държани под контрол, те могат да се превърнат в плодовити лаещи и винаги ще ви предупреждават за приближаващо присъствие на непознати.

С внимателно запознаване те могат да образуват силни връзки с други кучета в домакинството, но не винаги се радват на компанията на други кучета, особено от същия пол.

Ранната и продължаваща социализация може да бъде полезна, но това често не са кучета, които ще обичат да ровят с други четириноги човечета в кучешки парк.

Собствениците им ще трябва да разбират добре поведението и обучението на кучетата или да са готови да се учат. Те могат да бъдат упорити и много волеви, а също така могат да изпробват търпението на собственика си с техните измислици.

Прочетете също  Как да се класирате за осиновяване на куче от TSA

Няма да можете да принудите Airedale да направи нещо, което не искат, и те може да започнат да се опитват да ви предизвикат, ако ги натиснете твърде далеч. Много по-добре е да ги насърчаваме сами да правят добър избор, използвайки методи за обучение, основани на награди.

Ако успеете да канализирате яростния интелект, естествения атлетизъм и буен дух на Airedales, те могат да се отличат в кучешки спортове или каникрос. Това може да бъде чудесен начин да ги обогатите и да укрепите връзката между двамата.

Еърдалите, като много териери, обичат да копаят. Ако имате девствена, добре поддържана градина, може да искате да работите върху обучение и да осигурите допълнително обогатяване в това пространство. Определена копаеща яма може да бъде полезна.

Както и при много териери, Airedales може да има висока плячка. Ще ви се наложи да работите усилено, за да постигнете твърдо припомняне и може да се наложи да ги държите на каишка в райони, където има много диви животни.

Airedales нямат висок режим на поддържане на поддръжка. Те също не са плодовити плъхове и седмично четка от твърдата и жилава, счупена козина обикновено е достатъчна, за да вдигнете мъртвите косми и да я поддържате в здравословно състояние.

Много собственици на Airedale имат козината на козината си няколко пъти в годината, за да не стане прекалено гъста и неприлична..

Камил / Гети изображения Кученцата от еърдалетен териер са склонни да имат по-тъмна, по-груба козина от възрастните. Уили Коул / Гети Имидж

Чести здравословни проблеми

Обикновено терриерите на еърдале се считат за здрави и здрави, но както при всяка порода, те могат да бъдат предразположени към определени наследствени здравословни състояния.

Въпреки че получаването на кученце от реномиран развъдчик, който извършва здравни тестове, ще намали риска от развитие на някои от известните състояния, няма гаранции.

Някои от условията, които си струва да знаете, включват:

Дисплазия на тазобедрената става: Често срещан сред много породи, това се отнася до ненормалното позициониране на едната или и двете на тазобедрените стави. Може да причини проблеми с болката и мобилността, а в тежки случаи може да се наложи операция, която да помогне за коригиране на проблема.

хипотиреоидизъм: Това се отнася до недостатъчното функциониране на щитовидната жлеза и това може да забави метаболизма. Симптомите включват наддаване на тегло, загуба на коса, проблеми с козината и кожата и летаргия. Веднъж поставена диагноза, състоянието обикновено може да се управлява успешно чрез използването на специфични лекарства за щитовидна жлеза.

Прочетете също  Десет основни консуматива за обучение на кучета

Сърдечно заболяване: Смята се, че Airedales може да бъде по-висок от средния риск от развитие на сърдечни шумове или сърдечна болест Дилатирана кардиомиопатия. Добрите животновъди ще имат сърдечен изпит, извършен на бъдещите родители.

алергии: Airedales могат да бъдат по-предразположени към развитие на екологични или хранителни алергии, най-често тези, които засягат кожата. Често се изисква процес на елиминиране, за да се опита да се установи причината и може да са необходими лекарства и техники за управление, за да се предотврати избухването на алергиите.

Диета и хранене

Еърдалевите териери, с дълбоките си гърди, са по-предразположени към развитие на стомашна торзия, обикновено наричана Блоат. Това животозастрашаващо състояние възниква, когато стомахът се усуква ненормално.

Все още има много въпроси, свързани с причините и възможните лечения, но за породи с по-висок риск се препоръчва хранене на две или три по-малки хранения на ден, а не на едно голямо. Препоръчва се и даване на храна от бавна хранилка или играчка, ако вашето куче е бързояден.

Най-добрите породи кучета за бегачи

Професионалисти

  • Забавни и адаптивни

  • Лоялни и привързани към семейството си

  • Нисък поддържащ режим на поддръжка

Против

  • Може да бъде упорит и силно волеви

  • Нуждае се от много упражнения и обогатяване

  • Не винаги ще се разбира добре с други кучета или малки косъмчета

Къде да осиновим или купим еърдейлски териер

Ако сте сигурни, че изберете кученце от реномиран развъдчик, значително ще увеличите шансовете да имате здраво и добре социализирано кученце. Това също означава, че няма по невнимание да подкрепяте процъфтяващата жестока и неетична търговия с отглеждане на кученца.

Проверката на изброените животновъди чрез клуба на Ердейл Териер в Америка би било добро място за начало.

Ако обмисляте да отворите дома си до ердале, нуждаещ се от вечен дом, можете да се свържете със спасително специфично за порода като Спасение и осиновяване на Ейрелския териер, или Американският клуб за териери също има спасителен сайт.

Повече породи кучета и допълнителни изследвания

Ако се интересувате от кучета, подобни на еърдейлския териер, можете също да разгледате следните породи:

  • Otterhound
  • Фокс териер
  • Бедлингтън териер

Има много прекрасни породи кучета. Правейки вашето изследване, ще намерите такова, което ще бъде най-подходящо за вечен дом с вас.

- Advertisement -